POWRÓT 

Odżywiaj się mądrze - nie modnie

 Jeśli jedyną regułą w odżywianiu  będzie przyjemność,  to szybko pojawią się poważne problemy zdrowotne. Mówiąc ogólnie jeżeli wykluczysz żywność z menu, to zyskasz na zdrowiu. Eliminacja wysoko przetworzonej żywności, jak cukier, biała mąka, zupy i sosy w proszkach, sztuczne słodziki; będzie znakiem twojego postępu na drodze do zdrowia i urody.

poniższe rady mogą stanowić "kamienie milowe" na twojej drodze życia  

eliminuj żródła wolnych rodników w tym co jesz, pijesz i w twoim otoczeniu
Przestań pić wodę, która rujnuje twoje zdrowie i urodę. Pij 8 szklanek dziennie dobrej mineralnej wody wzbogaconej aktywnym wodorem. Woda jest esencjonalnym składnikiem wszystkich cześci twojego ukochanego ciała, pokaż mi co pijesz  a powiem ci jak bedziesz wyglądać
.
Odrzuć wszelkie sztuczne tłuszcze, całkowicie czy częściowo utwardzone; zawierają one kwasy tłuszczowe trans szkodliwe dla zdrowia (wpisz do wyszukiwarki (trans fatty acids) a zobaczysz ile jest informacji na ten temat (ponad 3,000,000 pozycji w Google).
Procentowa zawartość kwasów tłuszczowych FA  w błonach komórkowych jest stała.  Natomiast proporcje pomiędzy  wielonienasyconymi  kwasami tłuszczowymi a jednonasyconymi kwasami tłuszczowymi zmieniają się zależnie od tego co spożywamy  i proporcja wielonienasycone:jednonasycone  po kilku dniach jest taka jak w przyjmowanej żywności. Ponieważ wielonienasycone FA mają wiecej podwójnych wiązań (olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy) ulegają łatwiej utlenieniu (oxydacji) przez wolne rodniki niż jednonienasycone FA (olej z oliwek, rzepaku) co jest jednoznaczne z uszkodzeniem błony komórkowej i utratą jej prawidłowych funkcji. 
Natomiast spożywając tłuszcze pochodzenia naturalnego z kwasami tłuszczowymi  jednonienasyconymi jak olej z oliwek, rzepaku tłoczone na zimno!!! Dlaczego na zimno,  bo ciepło i rozpuszczalniki stosowane do ekstrakcji przemysłowej tłuszczy z nasion powodują utlenianie produktu i wzrost zawartości wolnych rodników.
Błony komórkowe z dużą zawartością kwasów tłuszczowych  jednonienasyconych bedą o wiele odporniejsze na oxydację spowodowaną wolnymi rodnikami a to znaczy hamowanie procesów miażdżycy, onkogenezy i starzenia co stwierdzono już dość dawno temu. (Life Sciences 1992, vol 50, pp2 1 1 1 -8).

Ogranicz ilość białego cukru, który prowadzi do drastycznych wahań poziomu glukozy we krwi jej niskie poziomy po  spożyciu słodyczy  powodują silny głód, lęk,  niepokój  i np. "rzucasz się na lodówkę" opróżniając ją jak przysłowiowy jaskiniowiec z wszystkiego co tylko da się zjeść. Wspomniałem już o zaburzeniach nastroju ale cukier też pogarsza  naszą odporność immunologiczną,  jest powodem cukrzycy i świetnie wspiera tycie i miażdżycę.  Natommiast spożywanie cukru po pewnym czasie uzależnia człowieka od niego jak od narkotyku. Spożywanie cukru i innych wysoko oczyszczonych weglowodanów jest przyczyną rozwoju Candida (CRC Candida Related Complex).
Próbuj ograniczyć cukier aż do całkowitego wykluczenia , zastąpić stewią, melasą, miodem z pasieki ale nie przetworzonym, pasteryzowanym. Edukacja - zapoznaj się ze sposobem żywienia według Montignac, indexem glikemicznym, dietą śródziemnomorską, makrobiotyka...
Postaraj sie aby w twojej diecie gościły nasiona lnu świeżo zmielone!!! 2 czubate łyżki przed snem zalane sokiem lub mlekiem, lub wrzątkiem (opcja dla dzieci)+ odrobina miodu. Z innych nasion to nasiona dyni, ogórecznika, orzechy włoskie zawierające kwasy 3-omega jako profilaktyka zmian miażdżycowych, poprawa odporności immunologicznej, działanie przeciwzapalne (ważne dla reumatyków), poprawa pamięci (dzieci lepiej się uczą).  Olej lniany - każde z nasion lnu zawiera go do 43%  ma zastosowanie w profilaktyce nowotworów odnośnie jelita grubego, piersi, prostaty i śluzówki macicy, 
Nie od rzeczy jest wspomnieć, że zmielone nasiona przyjmowane przed snem uwalniają od zaparć i powinne być stosowane w profilaktyce hemoroidów u wszystkich osób z pracą siedzącą.   Dlaczego pijemy przed snem? Ponieważ śluz jaki powstaje szczególnie przy zaparzaniu zmielonych nasion lnu mógłby w ciągu dnia utrudniać wchłanianie witamin i minerałów ze spożywanej żywności. Dlaczego świeżo zmielone a  nie gotowe zmielone nasiona leżące na półce w sklepie, aptece ; ponieważ olej lniany łatwo się utlenia i w temperaturze pokojowej nadaje się po 7 dniach na smietnik. Po 7 dniach  jego jakość jest wtedy taka sama, jak zjełczałego masła; niestety świadomość tego w naszym kraju jest znikoma.

Spożywaj głównie naturalną żywność, jak najmniej poddaną procesom technologicznym; które powodują  jej oksydację a tym samym wzbogacają o wolne rodniki. Staraj się spożywać owoce i warzywa w postaci surowej co zaperni Ci dostęp do minerałów, witamin, flawonoidów, błonnika wszystkie te substancje są niezbędne do życia w zdrowiu. Razem z wodą a Aktywnym Wodorem będą oczyszczać twój organizm z wolnych rodników - źródła chorób i starzenia się.

Błonnik oraz woda z aktywnym wodorem , stymulują rozwój i utrzymanie się w jelitach prawidłowej flory bakteryjnej i hamują wraz z nią rozwój Candida (CRC Candida Related Complex). Błonnik oraz woda z aktywnym wodorem działają też odtruwająco i oczyszczjąco na jelito grube co pozwala uwolnić się od toksyn i zapobiegać rozwojowi nowotworów. Również poprawiają się wypróżnienia co będzie ważne dla wielu osób z tymi problemami.

Nie od rzeczy będzie zainteresowanie się probiotykami w postaci Lactobacillus 

Olej lniany
Wielu ekspertów uważa nierafinowany olej lniany (Linum usitatissimum) za najlepszą możliwość odzyskania dostatecznego poziomu niezbędnych kwasów tłuszczowych. Olej lniany jest jedyny w swoim rodzaju, ponieważ zawiera w znacznych ilościach zarówno kwasy tłuszczowe z rodziny Co3 (kwas alinolenowy), jak i z rodziny Co6 (kwas linolowy). Zawartość kwasów tłuszczowych Co3 w oleju lnianym jest ponad dwukrotnie większa niż w olejach rybnych, a jest on znacznie tańszy niż koncen­traty olejów rybnych. Naukowcy szczegółowo ocenili efekty zdro­wotne suplementacji kwasów tłuszczowych Co3 w chorobach sercowo-naczyniowych, stanach zapalnych, alergiach i nowotworach. Wykazali, że jest to także niezbędny składnik odżywczy do prawidłowego wewnątrzmacicznego rozwoju CUN płodu, jak również noworodków.

Istnieje wiele badań oceniających wpływ kwasów tłuszczowych Co3 na obniżenie poziomu lipidów w osoczu. W badaniach tych obserwowano tylko nieznaczne zmniejszenie poziomu oso-czowego cholesterolu, natomiast w tym samym czasie znacząco obniżało się stężenie osoczowych triglicerydów, co spowodowane było hamującym wpływem kwasów tłuszczowych Co3 na syntezę VLDL przez komórki wątrobowe. Z drugiej strony, kwasy tłuszczowe Co3, przyjmowane po posiłku bogatym w cholesterol i tłuszcz, skutecznie poprawiały jelitowe usuwanie zarówno tri­glicerydów, jak i cholesterolu.

CZERWONE WINO

Dieta uboga w warzywa i owoce, za to obfitujaca w potrawy miesne i tluste powoduje obnizenie poziomu antyoksydantów w osoczu. Ale jezeli ten „niezdrowy” posilek popijemy czerwonym winem lub zielona herbata – niekorzystnego efektu nie ma, a w niektórych przypadkach obserwuje sie nawet podwyzszenie poziomu antyoksydantów w osoczu.

Nie od rzeczy byłoby również poczytac sobie na temat odżywiania wg metody dr Kwaśniewskiego - wiele ciekawych rozwiązań w zakresie swojej diety można właśnie tam znaleźć, a już napewno ogromnie dużo artykułów i ciekawostek (także sensacji) w zakresie artykułów spożywczych, specyfików i różnorakich dodatków żywieniowych i spożywczych. Polecamy stronę: http://www.optyimperium.pl/index1.php