woda zycia
        HOME   HISTORIA   WOLNE RODNIKI      REDOX          GENERATOR H-01 OFERTA 
  ZDROWIE     URODA    SPORT  WODY
ATESTY - OPINIE
BADANIA     
 

Wolne rodniki - źródło chorób i starości !

choroby wywołane przez wolne rodniki

Układ immunologiczny:

Podatność na infekcje i stany zapalne, chroniczne infekcje wirusowe i grzybice, HIV. Wewnetrzne schorzenia układu odpornościowego, alergie

 Przemiana materii:

Cukrzyca z uszkodzeniami występującymi w jej nastepstwie , zaburzenia w przemianie tłuszczów

 Serce-układ krążenia:

Nadciśnienie, arterioskleroza, schorzenia naczyń wieńcowych, zaburzenia rytmu serca

Układ nerwowy: 

Niewydolność mózgu z osłabieniem pamięci i zdolności do koncentracji, ogólny stan wyczerpania, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane

 Organy trawienia:

Chroniczny stan zapalny trzustki, toksyczne i zapalne schorzenia watroby, nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa)

 Układ kostny:

Artroza, reumatyzm

 Płuca:

Chroniczne zapalenie oskrzeli i włókniste schorzenia, schorzenia tkanki płucnej, astma

 Skóra:

Łuszczyca, egzemy, zaburzenia w wytwarzaniu pigmentu i jego rozmieszczeniu

 Choroby nowotworowe:

Wszelkie formy nowotworów

 Schorzenia srodowiskowo-toksykologiczne:

Zatrucia metalami ciężkimi, dioksyna, furanami, aldehydami itp.

 Schorzenia wieku starczego:

Demencja starcza, choroba Alzheimera, Parkinson

 choroby ‘'zdrowych'':

większe zużycie substancji życiowych - przyspieszanie procesu starzenia

 

Wolne rodniki- definicje

wolne rodniki

Wolne rodniki –  wolne rodniki to atomy, cząsteczki lub jony posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron.Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność chemiczną utleniając każdy związek z którym mają kontakt. Obiektem ataków wolnych rodników w organizmie człowieka są głównie związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy, lipidy (cholesterol) znajdujący się w krwi.

Wolny rodnik - wysoko reaktywny atom lub czasteczka z jednym lub wieksza liczba niesparowanych elektronów. Czesto, gdy wolny rodnik reaguje z inna czasteczka, jednym z produktów reakcji jest nastepny rodnik. Wolne rodniki moga byc wytwarzane w zwyklych procesach metabolicznych; pod dzialaniem promieniowania slonecznego (fotoliza), promieniowania bogatego energetycznie (radioliza) lub ultradzwieków oraz w trakcie rozkladania sie szkodliwych tluszczów w organizmie. Uwaza sie, ze wolne rodniki maja wplyw na proces starzenia sie, powoduja raka, choroby krazenia i inne. Obrona organizmów zywych przed wolnymi rodnikami polega na usuwaniu ich za pomoca tzw. pulapek wolnorodnikowych, czyli zwiazków, które reagujac z nimi niszcza je, a jednoczesnie nie tworza w ich miejsce wolnych rodników

  Źródła wolnych  rodników  wewnatrz organizmu:

-w procesach wytwarzania energii w mitochondriach np. z węglowodanów

- spalanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

- stanach zapalnych, w zaburzeniach metabolicznych jak cukrzyca, 

- produkty przemiany materii z jelita grubego (scatol, indol)

 

     Źródła zewnątrzne wolnych  rodników

- skażone powietrze dymy przemysłowe, dym z papierosów,  zjonizowane powietrze, 

-wysoko przetworzona, przeterminowana lub zepsuta żywność, leki itp.

 

Wolne rodniki tworzą się w wielu produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne. Dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany i słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany. W produktach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu i pokarmy te zawierają bardzo dużo wolnych rodników. Spożycie takich pokarmów jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, ciasto do pizzy, sosy sałatkowe itp. jest w Polsce powszechne, zwłaszcza wśród młodzieży i staje się niebezpiecznym dla zdrowia przyzwyczajeniem żywieniowym

KILKA UWAG DLA KAŻDEGO:

Im dłużej dany produkt poddany  obróbce przemysłowej; tym ma więcej wolnych rodników, im więcej zastosowano "polepszaczy", stabilizatorów, wypełniaczy, sztucznych kolorów , konserwantów - tym większe nasycenie wolnymi rodnikami,   Im dłuższa data ważności tym więcej rodników, Im dłużej smażysz, pieczesz, przechowujesz, gotujesz tym bardziej utleniasz, generujesz wolne rodniki i produkty utleniania.

 

Wolne rodniki wpływ na zdrowie

wolne rodniki uszkadzają białka i DNA -kod genetyczny komórki. Skutkiem zaatakowania białka jest gwałtowne starzenie się komórki. Na zewnątrz widać to dokładnie. Skóra staje się sucha, stara, zwiotczała. Mięśnie słabną i tracą swoją sprężystość. Domyślasz się, że ten proces zachodzi również wewnątrz organizmu, ale skutki są o wiele gorsze. Starzeje się cały organizm, ponieważ starzeją się wszystkie komórki, których białko jest zaatakowane przez wolne rodniki. 

wolne rodniki  uszkadzają DNA  a to powoduje zmiany w strukturze kodu DNA. Co jest przyczyną zmian właściwości DNA, jego mutacji. Zmutowane komórki mogą nie spełniać dotychczasowych swoich funkcji; mogą też wymknąć spod kontroli się i mnożyć jak oszalałe bez żadnego planu stając się nowotworem