woda zycia
        HOME   HISTORIA   WOLNE RODNIKI      REDOX          GENERATOR H-01 OFERTA 
  ZDROWIE     URODA    SPORT  WODY
ATESTY - OPINIE
BADANIA     
 

Wolne rodniki - źródło chorób i starości !

choroby wywołane przez wolne rodniki

Układ immunologiczny:

Podatność na infekcje i stany zapalne, chroniczne infekcje wirusowe i grzybice, HIV. Wewnetrzne schorzenia układu odpornościowego, alergie

 Przemiana materii:

Cukrzyca z uszkodzeniami występującymi w jej nastepstwie , zaburzenia w przemianie tłuszczów

 Serce-układ krążenia:

Nadciśnienie, arterioskleroza, schorzenia naczyń wieńcowych, zaburzenia rytmu serca

Układ nerwowy: 

Niewydolność mózgu z osłabieniem pamięci i zdolności do koncentracji, ogólny stan wyczerpania, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane

 Organy trawienia:

Chroniczny stan zapalny trzustki, toksyczne i zapalne schorzenia watroby, nieżyt żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa)

 Układ kostny:

Artroza, reumatyzm

 Płuca:

Chroniczne zapalenie oskrzeli i włókniste schorzenia, schorzenia tkanki płucnej, astma

 Skóra:

Łuszczyca, egzemy, zaburzenia w wytwarzaniu pigmentu i jego rozmieszczeniu

 Choroby nowotworowe:

Wszelkie formy nowotworów

 Schorzenia srodowiskowo-toksykologiczne:

Zatrucia metalami ciężkimi, dioksyna, furanami, aldehydami itp.

 Schorzenia wieku starczego:

Demencja starcza, choroba Alzheimera, Parkinson

 choroby ‘'zdrowych'':

większe zużycie substancji życiowych - przyspieszanie procesu starzenia

 

Wolne rodniki- definicje

wolne rodniki

Wolne rodniki   wolne rodniki to atomy, cząsteczki lub jony posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron.Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność chemiczną utleniając każdy związek z którym mają kontakt. Obiektem ataków wolnych rodników w organizmie człowieka są głównie związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy, lipidy (cholesterol) znajdujący się w krwi.

Wolny rodnik - wysoko reaktywny atom lub czasteczka z jednym lub wieksza liczba niesparowanych elektronów. Czesto, gdy wolny rodnik reaguje z inna czasteczka, jednym z produktów reakcji jest nastepny rodnik. Wolne rodniki moga byc wytwarzane w zwyklych procesach metabolicznych; pod dzialaniem promieniowania slonecznego (fotoliza), promieniowania bogatego energetycznie (radioliza) lub ultradzwieków oraz w trakcie rozkladania sie szkodliwych tluszczów w organizmie. Uwaza sie, ze wolne rodniki maja wplyw na proces starzenia sie, powoduja raka, choroby krazenia i inne. Obrona organizmów zywych przed wolnymi rodnikami polega na usuwaniu ich za pomoca tzw. pulapek wolnorodnikowych, czyli zwiazków, które reagujac z nimi niszcza je, a jednoczesnie nie tworza w ich miejsce wolnych rodników

  Źródła wolnych  rodników  wewnatrz organizmu:

-w procesach wytwarzania energii w mitochondriach np. z węglowodanów

- spalanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

- stanach zapalnych, w zaburzeniach metabolicznych jak cukrzyca, 

- produkty przemiany materii z jelita grubego (scatol, indol)

 

     Źródła zewnątrzne wolnych  rodników

- skażone powietrze dymy przemysłowe, dym z papierosów,  zjonizowane powietrze, 

-wysoko przetworzona, przeterminowana lub zepsuta żywność, leki itp.

 

Wolne rodniki tworzą się w wielu produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne. Dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany i słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany. W produktach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu i pokarmy te zawierają bardzo dużo wolnych rodników. Spożycie takich pokarmów jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, ciasto do pizzy, sosy sałatkowe itp. jest w Polsce powszechne, zwłaszcza wśród młodzieży i staje się niebezpiecznym dla zdrowia przyzwyczajeniem żywieniowym

KILKA UWAG DLA KAŻDEGO:

Im dłużej dany produkt poddany  obróbce przemysłowej; tym ma więcej wolnych rodników, im więcej zastosowano "polepszaczy", stabilizatorów, wypełniaczy, sztucznych kolorów , konserwantów - tym większe nasycenie wolnymi rodnikami,   Im dłuższa data ważności tym więcej rodników, Im dłużej smażysz, pieczesz, przechowujesz, gotujesz tym bardziej utleniasz, generujesz wolne rodniki i produkty utleniania.

 

Wolne rodniki wpływ na zdrowie

wolne rodniki uszkadzają białka i DNA -kod genetyczny komórki. Skutkiem zaatakowania białka jest gwałtowne starzenie się komórki. Na zewnątrz widać to dokładnie. Skóra staje się sucha, stara, zwiotczała. Mięśnie słabną i tracą swoją sprężystość. Domyślasz się, że ten proces zachodzi również wewnątrz organizmu, ale skutki są o wiele gorsze. Starzeje się cały organizm, ponieważ starzeją się wszystkie komórki, których białko jest zaatakowane przez wolne rodniki. 

wolne rodniki  uszkadzają DNA  a to powoduje zmiany w strukturze kodu DNA. Co jest przyczyną zmian właściwości DNA, jego mutacji. Zmutowane komórki mogą nie spełniać dotychczasowych swoich funkcji; mogą też wymknąć spod kontroli się i mnożyć jak oszalałe bez żadnego planu stając się nowotworem