HOME | HISTORIA | WOLNE RODNIKI | REDOX | GENERATOR H-01 | OFERTA |
ZDROWIE | URODA | SPORT | WODY | BADANIA |
Wolne rodniki - źródło chorób i starości ! choroby wywołane przez wolne rodniki
Wolne rodniki- definicje
Wolne rodniki – wolne rodniki to atomy, cząsteczki lub jony posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany elektron.Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność chemiczną utleniając każdy związek z którym mają kontakt. Obiektem ataków wolnych rodników w organizmie człowieka są głównie związki posiadające w cząsteczkach wiązania podwójne jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy, lipidy (cholesterol) znajdujący się w krwi. Wolny rodnik - wysoko reaktywny atom lub czasteczka z jednym lub wieksza liczba niesparowanych elektronów. Czesto, gdy wolny rodnik reaguje z inna czasteczka, jednym z produktów reakcji jest nastepny rodnik. Wolne rodniki moga byc wytwarzane w zwyklych procesach metabolicznych; pod dzialaniem promieniowania slonecznego (fotoliza), promieniowania bogatego energetycznie (radioliza) lub ultradzwieków oraz w trakcie rozkladania sie szkodliwych tluszczów w organizmie. Uwaza sie, ze wolne rodniki maja wplyw na proces starzenia sie, powoduja raka, choroby krazenia i inne. Obrona organizmów zywych przed wolnymi rodnikami polega na usuwaniu ich za pomoca tzw. pulapek wolnorodnikowych, czyli zwiazków, które reagujac z nimi niszcza je, a jednoczesnie nie tworza w ich miejsce wolnych rodników Źródła wolnych rodników wewnatrz organizmu: -w procesach wytwarzania energii w mitochondriach np. z węglowodanów - spalanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - stanach zapalnych, w zaburzeniach metabolicznych jak cukrzyca, - produkty przemiany materii z jelita grubego (scatol, indol)
Źródła zewnątrzne wolnych rodników - skażone powietrze dymy przemysłowe, dym z papierosów, zjonizowane powietrze, -wysoko przetworzona, przeterminowana lub zepsuta żywność, leki itp.
Wolne rodniki tworzą się w wielu produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne. Dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo ulegają utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany i słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany. W produktach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu i pokarmy te zawierają bardzo dużo wolnych rodników. Spożycie takich pokarmów jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, ciasto do pizzy, sosy sałatkowe itp. jest w Polsce powszechne, zwłaszcza wśród młodzieży i staje się niebezpiecznym dla zdrowia przyzwyczajeniem żywieniowym KILKA UWAG DLA KAŻDEGO:
|
Wolne rodniki wpływ na zdrowie wolne rodniki uszkadzają białka i DNA -kod genetyczny komórki. Skutkiem zaatakowania białka jest gwałtowne starzenie się komórki. Na zewnątrz widać to dokładnie. Skóra staje się sucha, stara, zwiotczała. Mięśnie słabną i tracą swoją sprężystość. Domyślasz się, że ten proces zachodzi również wewnątrz organizmu, ale skutki są o wiele gorsze. Starzeje się cały organizm, ponieważ starzeją się wszystkie komórki, których białko jest zaatakowane przez wolne rodniki. wolne rodniki uszkadzają DNA a to powoduje zmiany w strukturze kodu DNA. Co jest przyczyną zmian właściwości DNA, jego mutacji. Zmutowane komórki mogą nie spełniać dotychczasowych swoich funkcji; mogą też wymknąć spod kontroli się i mnożyć jak oszalałe bez żadnego planu stając się nowotworem |