POWRÓT - zdrowie

Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczenstwo!

Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne.

Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stany zapalne i ból.

Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałosci przemiany materii. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.
Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne - to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości.

Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Cytryna jest kwaśna

Nasza krew jest lekko zasadowa – pH = 7,4 (pH – potencjał wodorowy – poniżej 7 oznacza kwaśny odczyn, a powyżej 7 zasadowy). Organizm bardzo rygorystycznie tego pilnuje. Minimalne nawet odchylenie w stronę kwaśną do pH = 7,35 powoduje pierwsze objawy kwasicy. Organizm broni się przed zakwaszeniem i zwiększa tempo oddychania, by tym sposobem wyrzucić z organizmu dwutlenek węgla i zmniejszyć zakwaszenie organizmu. Również wydalanie moczu ma za zadanie obniżyć kwasowość. Jeżeli organizmowi nie uda się odkwasić, a pH spadnie poniżej 6,9, następuje śmierć. Gdyby pH krwi wzrosło z 7,4 do 7,9, to tym razem mamy do czynienia z zasadowicą, przy tym poziomie również grożącą śmiercią.

Wbrew pozorom nie ten pokarm zakwasza organizm, który jest w smaku kwaśny. Np. cytryna po spaleniu przez organizm zadziała alkalicznie (zasadowo), bo na rzeczywisty odczyn nie ma wpływu smak, a zawartość pierwiastków w naszych posiłkach. Jeżeli w pożywieniu jest sód, potas, wapń albo magnez, to powstają zasady.

W badaniach ustalono, że zakwaszają wszystkie produkty zwierzęce z wyjątkiem mleka. Przy czym bardziej zakwaszają produkty chude, np. mięso z kurczaka niż tłuste. Tłuszcz ani nie zakwasza, ani nie alkalizuje pod warunkiem, że spala się do końca.

Alkalizują rośliny. Najsilniej marchew, buraki, wszystkie rośliny zielone oraz seler i pomidory. Jeśli przyjmiemy, że wołowina ma liczbę kwasową 10, a burak ma liczbę zasadową 10 to jeżeli zjemy 100 gramów wołowiny i 100 gramów buraków, to odczyn się kompensuje i organizm nie musi się męczyć, by go doprowadzić do równowagi.

Przykładowe produkty, które silnie zakwaszają organizm: kawa, cukier, kwaśne herbaty (z wyjątkiem zielonej), piwo i wszystkie napoje gazowane.

 

Objawy zakwaszenia

Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalająć objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kregosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Uklad metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.

W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia?
Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym.. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny miedzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ścisle określoną równowagę dynamiczną między kwasami i zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.

W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy.
Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- maj ą zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie.

W tabeli poniżej przedstawiono prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.

Płyn ustrojowy Wartość pH
Sok żołądkowy 2,5
Mocz 6,2
Wydzielina pochwowa 4,0 do 4,7
Krew 7,4
Pęcherzyk żółciowy 7,5 do 8,8
Sok trzustkowy 7,5 do 8,8

Nawet niewielkie odchylenia od normy powoduja powazne zaburzenia procesów przemiany materii. Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej jest zabezpieczona wewnetrznymi mechanizmami ustroju, które zapewniają: uklady buforowe krwi i tkanek - nerki - płuca

Płuca i nerki czynnie eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Źródłem tych składników mogą być owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarno. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach z kwasotwórczych.
Wymieniając przyczyny zakwaszenia organizmu pominiemy czynniki natury biochemicznej, skupimy się natomiast na tych, które można przypisać naszemu stylowi życia.
Nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:

  1. Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych.
  2. Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru.
  3. Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa).
  4. Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny.
  5. Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą.
  6. Stosowania kuracji odchudzających.
  7. Przyjmowania zbyt małej ilości płynów.
  8. Stresu i szybkiego tempa życia.
  9. Skutków ubocznych niektórych leków.
  10. Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego.
  11. Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu.
  12. Zaburzeń procesów wydzielania kwasów.
  13. Zatrucia (np. metalami ciężkimi).
  14. Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką.
  15. Upośledzenia funkcji nerek.
  16. Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.

    Wystarczy jeden czynnik z powyższej, niekompletnej listy, aby spowodować przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwasów.

    W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.

    Nasz styl życia i nawyki żywieniowe powodują jednak ciągłe zakwaszanie organizmu, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i do wyczerpania się systemów buforowych. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Są one oznaką chronicznych zmian i przyczyną wielu skarg pacjentów.

    Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:

Jak można zdiagnozować zakwaszenie organizmu?
Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej (twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami są kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:

Jak można temu zapobiec?

Jeśli przy pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym, z których najważniejszą jest: Przyjmować wystarczające ilości płynów!!! (w zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości i odczynie zasadowym (pH powyżej 8.0). Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty) oraz:

  1. Zmienić dietę.
    Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
  2. Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
  3. Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.
  4. Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu
    Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.
  5. Zmniejszyć stres
    Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu choroby jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach sama zmiana odżywiania jest niewystarczająca, żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Dodatkowo należy systematycznie przyjmować substancje zasadowe (np. Proszek Zasadowy wedlug receptury doktora Auera - nie jest to niestety środek naturalny!) albo po prostu najzwyczajniej pić wodę o właściwościach alkalicznych (zasadową). Taką wodą jest właśnie Woda Życia (pH > 8.1) i jest ona naturalną i bezpieczną alternatywą dla preparatu doktora Auera! Regularne spożywanie Wody Życia gwarantuje utrzymanie bezpiecznej kwasowości organizmu po wyleczeniu zakwaszenia organizmu.

Nadmiar kwasów a dolegliwosci reumatyczne

Nadmiar kwasów ma udział w zasadzie niemal we wszystkich chorobach przewlekłych albo wyzwalając objawy, albo bedąc efektem uszkodzenia komórek.
Szczególnie ważną rolę odgrywa przy wszystkich schorzeniach reumatoidalnych. Odłożone w tkance łącznej kwasy, niezależnie od innych czynników, uszkadzają kości i chrząstki stawowej
Od zakwaszenia bierze początek większość zależnych od przemiany materii schorzeń kości, stawów i dyskopatii!
Złogi soli róznych kwasów są wyraźne zwłaszcza w mięśniach górnej części pleców i szyi, a także w okolicach kości krzyżowej. Można tam z łatwością wyczuć"guzki".
W wyniku niewłaściwej diety (zwykle po obfitym jedzeniu i piciu) wiele osób natychmiast odczuwa dolegliwości w dolnej części pleców lub różnych stawach. Często połaczenie nadwagi, nadmiaru kwasów i chorób stawów tworzy jednostkę chorobową, która jest olbrzymim obciążeniem dla organizmu.
Najbardziej drastycznym przykładem jest ostry atak dny, przy którym następuje gromadzenie się kwasu moczowego, najczęściej w stawach dużego palca stopy. Kwas powoduje ostry stan zapalny. Każdy chory na dne otrzymuje leki łagodzące ból. Nadmiar kwasów, który jest rzeczywistą przyczyną schorzenia, nie jest jednak neutralizowany.

Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. W takich przypadkach odkwaszanie trzeba przeprowadzać bardzo długo. Sukces terapii jest widoczny wówczas, gdy chory potrzebuje coraz mniej leków przeciwreumatycznych.
Zaleca się również stosowanie diety niskosodowej i niskobiałkowej.

Zakwaszenie organizmu a sport

Do pracy mięśni niezbędna jest energia. Energia ta jest wyzwalana w wyniku przemian metabolicznych (spalania) węglowodanów zgromadzonych w mięśniach. Podczas intensywnego i długotrwałego wysiłku po pewnym czasie krew nie nadąża z dostarczaniem odpowiedniej ilości tlenu do mięśni, wobec czego dochodzi do beztlenowego metabolizmu węglowodanów, którego produktem jest kwas mlekowy oraz niezliczona ilość wolnych rodników. Mięsień zostaje zakwaszony, sportowiec jest wyczerpany, a następnego dnia cierpi na uciążliwe bóle mięśniowe, bądź doprowadza się do stanu przetrenowania.
Podczas bardzo intensywnego treningu powstają także inne kwasy. Mogą one powodować trwałe uszkodzenia organizmu.
Aby zregenerować układy buforowe organizmu i wspomóc jego kontrolę biochemiczną nad wytwarzaniem mleczanów, niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości substancji zasadowych. Umożliwi to osiąganie lepszych wyników.

Picie wody alkalicznej pomaga zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w organizmie, co daje sportowcom szansę osiągania lepszych wyników. Zwiększa sie wydolność organizmu, mięśnie wolniej się zakwaszają.
Dzięki wzmocnionemu działaniu układów buforowych, podczas zawodów i intensywnego treningu nie odkłada się kwas mlekowy, a to z kolei prowadzi do wymiernej poprawy wyników. Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego wystarczy wypic 0.5 litra wody alkalicznej przed i po treningu.

Biorąc pod uwagę fakt, że aby utrzymać swoje możliwości fizyczne na odpowiednim poziomie, sportowcy muszą pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów oraz fakt, że aby zneutralizować zakwaszenie mięśni muszą zażywać substancje zasadowe, dochodzimy do najbardziej rewolucyjnego wniosku, który może mieć nieprzeciętne znaczenie w sporcie amatorskim i wyczynowym w przyszłości:

Najważniejszą i najbardziej wartościową dla każdego sportowca i wszystkich trenujących jakąkolwiek dyscyplinę z którą związana jest intensywna praca mięśni, jest bez wątpienia Woda Życia - posiada ona bowiem wymagane właściwości alkaliczne oraz jest jednocześnie super efektywnym anty-utleniaczem z łatwością eliminującym produkowane w czasie wysiłku wolne rodniki !

Alkaliczna Woda Życia a nadwaga

Gdy nasz wzrok, węch lub inne zmysły zarejestrują spożycie pokarmu, mózg wysyła do wszystkich organów wiadomość, że wkrótce nadejdzie posiłek i należy się na to przygotować (żołądek, trzustka, wątroba, pęcherzyk zółciowy). Żołądek otrzymuje polecenie, by zaczął produkować soki trawienne. Na zasadzie sprzężenia zwrotnego przesyła on z kolei do mózgu sygnał, że wytworzył już wystarczającą ilość soków i że teraz, przez wywołanie silnego uczucia głodu, mózg powinien zachęcić organizm do natychmiastowego jedzenia, gdyż w przeciwnym razie nadmiar kwasu uszkodzi błonę śluzową żołądka.
Najbardziej uderzajacy przykład takiej reakcji łańcuchowej można zaobserwować podczas jedzenia czekolady: 80% osób postanawia zjeść tylko jeden kawałek i na tym poprzestać. Ponieważ jednak po skosztowaniu pierwszego kawałka wydziela się nadmiar kwasu, wywołane tym uczucie niepowstrzymanego głodu sprawia, że czekolada szybko znika.
Woda alkaliczna, neutralizując kwaśną treść żołądka, umożliwia zatrzymanie tej reakcji łańcuchowej, co prowadzi do zmniejszenia uczucia głodu, a w efekcie do ubytku wagi. Już usunięcie z organizmu złogów i soli powoduje natychmiastowe zrzucenie paru kilogramów.
Alkaliczna Woda Życia nie jest srodkiem odchudzajacym w ścisłym tego słowa znaczeniu, eliminuje jednak najczęstszą przyczynę otyłości - nadmiar kwasów.
Regularne zażywanie alkalicznej Wody Życia sprawia, że pokarm przechodzi przez jelita w krótszym czasie, a jelito grube zostaje oczyszczone z zalegających w nim resztek. Dzięki temu znika uczucie pełności, które bardzo często towarzyszy nadwadze.

Aby zwiększyć efektywność odchudzającego działania Wody Życia, należy również przestrzegać poniższych reguł:

Stosowanie się do tych reguł sprawi, ze Woda Życia może skutecznie pomóc w walce z nadwagą .

Żeby zmniejszyć wagę ciała Wodę Życia należy zażywać w następujący sposób:
30 minut przed każdym posiłkiem należy wypić ok. 0.5 litra wody. Zmniejszy to automatycznie napady wilczego głodu, które często prowadzą do niekontrolowanego objadania się i nadwagi.
Jeśli mimo tego, zwłaszcza w pierwszym tygodniu, nadal nie można powstrzymać się od nadmiernego jedzenia, Wodę Życia należy zażywać przed i po każdym posiłku.
Należy pić małymi łykami, w przeciwnym wypadku można nadmiernie pobudzić perystaltykę jelit.

Uwaga!

Diety odchudzające zakwaszają organizm. Z jednej strony prowadzą do uwalniania z tkanki tłuszczowej kwasów ketonowych, z drugiej zaś często są nieodpowiednio zbilansowane (zbyt mało węglowodanów w porównaniu do białek i tłuszczów).

Chroń zatem organizm przed skutkami zakwaszenia i bądź w dobrej kondycji i zdrowiu przez wiele lat.